Setva kukuruza - НЕ ГЛЕДАЈУ У КАЛЕНДАР, ВЕЋ У НЕБО - НАЈРАНИЈА ПРОЛЕЋНА СЕТВА
ИСТАКНУТО ТРАКА

НЕ ГЛЕДАЈУ У КАЛЕНДАР, ВЕЋ У НЕБО – НАЈРАНИЈА ПРОЛЕЋНА СЕТВА

pin - НЕ ГЛЕДАЈУ У КАЛЕНДАР, ВЕЋ У НЕБО - НАЈРАНИЈА ПРОЛЕЋНА СЕТВА

Пољопривредници у Мачви су неуобичајено рано, још крајем марта, почели сетву кукуруза и сунцокрета. На великом броју њива биљке су већ изникле и формирале врсте, а ових дана траје „сетвена офанзива“.

– Одувек се кукуруз сејао после Благовести. Одмах након овог празника су се припремале њиве и обављала сетва. Како се клима променила, па нема зиме,  многи припреме почињу већ у фебруару када затварају бразде да би сачувалу влагу и сеју већ крајем  марта. Још ако падне мало кише онда раније сетва буде берићетнија  – каже пољопривредник Драган Лукић.

Временске прилике су један од важних фактора за сетву и богату јесењу бербу. Стручњаци саветују да се сетва обави када се земљиште угреје до 10-12 степени што обезбеђује равномерно и брзо ницање. Према календару сетва је ранијих година обављана у априлу, али последњих година које су биле сушне пољопривредници се прилагођавају временским приликама и све мање гледају у календар, а више у небо. 

– Како су од почетка пролећа биле високе температуре, а ових дана праве летње, ја сам можда мало закаснио са сетвом јер су ветрови исушили земљу. Зато сам после сетве морао да поваљам њиве да би се сачувало макар мало влаге – додао је Лукић који је сетву кукуруза и сунцокрета обавио прошле седмице.

Иако је сетва почела раније, највише су заступљени хибриди средње раних сорти домаћих произвођача који су јефтинији од увозних. Семена су за око 10 посто скупља него прошле године, па је за сетву на једном хектару потребно издвојити од 10.000 до 25.000 динара, што зависи од избора хибрида.

Д.Г.

Related Images: